Разположение на мониторите в Windows с два монитора

От известно време работя на лаптоп, към който е вързан втори монитор. В началото държах втория монитор физически отляво на лаптопа; после го преместих над лаптопа. По подразбиране обаче  Windows XP го поставя виртуално отдясно. Как да направим виртуалното положение  да отразява физическото, за да работим удобно?

Вторият монитор е настроен да бъде продължение на работния плот (десктопа) с настройката Extend my Windows desktop onto this monitor на Windows XP. По подразбиране Windows XP разполага вторият монитор виртуално отдясно на първия. “Виртуално отдясно” значи, че с мишката трябва да подминете десния край на първия монитор, за да идете във втория. Ето как изглежда това в Control Panel, Display Properties, Settings:

Стандартен вид веднага след добавяне на втория монитор

Стандартен вид веднага след добавяне на втория монитор

Разликата между виртуалното и физическото разположение се оказва стряскащо объркваща. Конструкцията на бюрото не ми позволяваше да сложа втория монитор отдясно, за да приведа реалното към виртуалното. Затова след двуседмични мъки попитах чичко Гугъл за акъл как да приведа виртуалното към реалното. Как да кажа на Windows къде реално е вторият монитор? Минах през няколко предложения за платен софтуер, както и мнения, че безплатен вариант не съществува.

Най сетне обаче попаднах на каквото ми трябваше и се оказа толкова просто, че се разхилих от кеф: просто хващате втория монитор с мишката и го нагласявате спрямо първия така, че да наподобите реалното положение на втория монитор. Ето ви пример с преместване точно отгоре, но със същия успех можете съвсем свободно да си го нагласите както ви харесва:

 

Хващане на втория монитор и пускане в желаната виртуална позиция спрямо първия

Нагласяване на виртуалното положение на втория монитор спрямо първия

Сега вече, за да ида на втория монитор, излизам от първия през горния му край.

Много ми е интересно обаче: Защо не ми хрумна на самия мен да хвана втория монитор с мишката и да го наглася? 🙂 Отгоре на всичкото този съвет е написан на прав английски точно над картинката с мониторите и аз го виждам чак сега, докато пиша тук! Цъ-цъ-цъ!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s