(Почти) изцяло българска среда под Windows

Нещо, което Линукс доста-доста отдавна предлага, днес открих, че е (вече) възможно и под Windows 🙂 — (почти) изцяло българоезична работна среда. Въпросът изникна, понеже подготвям компютър за родителите си, а те разбират свободно само български и руски. Ето как се получи.

 1. Първо сложих Windows XP Home SP2 на английски (изданието, което върви с компютъра)
 2. После свалих и инсталирах български интерфейсен пакет за Windows XP от сайта на Майкрософт. Пакетът е безплатен за всички издания на Windows XP. Имайте предвид, че за да го свалите от сайта на Майкрософт, се налага да минете проверка за оригинален Windows. Ако не желаете да минавате такава проверка, ще трябва да потърсите друг източник. Дори указанията за първи стъпки в Уиндоус стават на български, а те може да са полезни на нашите.
  Между другото, под Windows 7 можете да си свалите български езиков пакет само ако сте с най-скъпото издание на Windows — Ultimate 😦
 3. След това пуснах всички актуализации на Windows XP. Те са доста, понеже XP излезе преди… доста години 🙂 . Пропадна само една актуализация — поставянето на Internet Explorer 8. Не съм сигурен, но предполагам че стана някакво оплитане заради езиците (понеже инсталирах езиковия пакет докато течаха останалите актуализации). Затова пък се оказа, че човек може да си свали Internet Explorer 8 за Windows XP на български. Инсталирах го и си работи чудесно.
 4. Въпреки това, всъщност смятам да помоля родителите си да ползват друг браузър, а не Internet Explorer, па бил той и 8. Затова инсталирах също Google Chrome, Firefox и Opera — всички те разполагат с интерфейси на български. По подразбиране сложих да е Google Chrome, струва ми се че той е най-свестен баланс между простота на употреба, стабилност на работа и безпроблемност с уеб страниците. Това го прави най-подходящ за хора, които са доста боси с компютрите и интернет. С цената на загуба на бързодействие. Въпреки че съм фен на Opera…
 5. Скайп си има отдавна интерфейс на български — всъщност той е първата толкова масова програма, която толкова ревниво се бори за българската си локализация.
 6. Видео плеъри — VLC и KMPlayer — и двата отдавна с интерфейси на български.
 7. Антивирусна. Първо сложих avast!, но след това последвах съвет от познат администратор, който за легални Уиндоуси препоръчва Microsoft Security Essentials (MSE). И двете имат български интерфейс. Така че деинсталирах avast! и сложих MSE, пък да видим до какво ще ни доведе това.
 8. WinRAR — програмка за архиви, от която съм най-доволен. Имат и 64-битови издания, вкл. на български. (Всеки път се учудвам, че интерфейсът им все още не е с Уникод, но пък се показва правилно, стига настройката на системата за програми със старо кодиране да е за български език, иначе излизат маймунки.)
 9. Направих и някои козметични промени: потребителското име на акаунта в Windows XP беше на латиница — смених го на кирилица. Това съм го пробвал и преди с години и никога не съм имал проблеми с никой софтуер. Смених също и имената на мрежовите връзки в списъка с мрежови връзки в контролния панел. Едната я прекръстих от Wireless Network Connection на “Безжична мрежова връзка”. Другата — от “Local Area Connection” на “Кабелна мрежова връзка”. Ефектът е, че когато връзката прекъсне или се възстанови, в областта за уведомяване (трея) излизат съвсем разбираеми изречения, например “Безжична мрежова връзка е свързан”.

Сега остава да видя колко ще ми излезе освежителното хардуерно надграждане… Ако все още е възможно за този модел лаптоп… 🙂

А цялата работа е “(почти)”, понеже някои неща все пак си останаха на английски, например съобщенията по време на актуализиране на Windows. Предполагам обаче, че нашите много рядко ще се сблъскват с такива.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s