Първата ми годишна данъчна декларация в Холандия

За моя изненада се оказа, че като дошъл в Холандия през дадена година, не мога да подам данъчна декларация по Интернет. Това разбрах ненадейно от писмото от данъчната служба, в което служителят бе приложил подходящата за мен хартиена данъчна декларация.

Преживяването беше малко тегаво, но се оказа доста по-лесно, отколкото очаквах. Няколко пъти съм подавал хартиена данъчна декларация в България и тогава се чувствах по-объркан. Сегашната холандска беше доста ясно организирана, почти те води за ръчичка. Да не говорим забавното усещане, когато си купих молив и гумичка, за да попълня числата с възможност за поправка, преди да ги нанеса с химикал. Все едно се занимавам с някаква училищна задача или рисунка 🙂

Тааа… Макар че прекрасно разбирам с ума си необходимостта от плащането на данъци, досега емоционално донякъде все съм го преживявал като ограбване.

Преди няколко седмици обаче гледах от прозореца на кухнята на нашия етаж към амстердамския булевард долу. За разлика от подобен булевард в София и дори от малкото ми родно българско градче, по този тук се движат доста по-малко коли. От двете страни на пътя покрай тротоарите има велосипедни алеи. По тях юнският вятър беше навял доста от хвърчащите семена на някакви дървета — няколко такива бяха влетели дори в апартамента през отворения прозорец. Докато отпивах от чашата кафе видях как по едната алея минава малко камионче — тихичко, електрическо, с четки отпред. Четките поглъщат наветите семена и подир камиончето велосипедната алея остава чиста. Докато преглъщах глътките, си мислех как почти навсякъде тротоарите плавно слизат към асфалта на местата, където се предполага хората да пресичат. Как обновяват настилките още преди да са се счупили. И не просто осъзнах, а именно почувствах, че и аз плащам за всичко това, както и за куп неща, за които не се сещам.

Не че всичко е идеално, но е някак… хубаво, осезаемо, видимо, присъстващо, истинско. Чрез парите си и аз имам някаква малка заслуга в това хубаво присъствие.

Моята данъчна декларация 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s